Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

21η Απρίλη 1967-2013: 46 χρόνια μετά ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!


Από την συντονιστική ομάδα του Antinazi zone

2000 άτομα στην Αθήνα, 2000 στην Θες/νίκη και εκατοντάδες στον Βόλο είπαν «Ποτέ ξανά χούντα και φασισμός» ανήμερα της θλιβερής επετείου της δικτατορίας.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δυνάμεις της αριστεράς, αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, κοινωνικοί φορείς, δημοτικά σχήματα, κινήσεις κατοίκων, σωματεία ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια σειρά από πόλεις σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ζάκυνθο, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Καρδίτσα, στην Ρόδο, στην Πάτρα(την Παρασκευή 19/4) δίνοντας μια πανελλαδική διάσταση στις κινητοποιήσεις.


Συναυλία και πορεία στην Αθήνα

Στην Αθήνα 2000 άτομα ήρθαν στον ιστορικό χώρο του Πάρκου Ελευθερίας για να δώσουν το παρόν στο κάλεσμα περισσοτέρων από 20 συλλογικοτήτων.

Τα τραγούδια από τους Bandallusia, τους Φτωχούς Συγγενείς και του Φοίβου Δεληβοριά ομόρφυναν την ατμόσφαιρα σε ένα χώρο που συνυπάρχουν οι μνήμες με τα μπουντρούμια του ΕΑΤ-ΕΣΑ που βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές επί χούντας και το Μέγαρο Μουσικής σύμβολο του σημερινού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.

Εγιναν ομιλίες και παρεμβάσεις από τους:

Ν.Αδαμόπουλο συνδικαλιστή στο Δήμο Νέας Ιωνίας και διωκόμενο για συμμετοχή σε απεργίες

Α.Σταματόπουλο επιστρατευμένο πρόεδρο των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ

Α.Ρήγο εκπρόσωπο του αντιδικτατορικού κινήματος

Τ.Γιαννόπουλο εκ μέρους της αντιφασιστικής συλλογικότητας Antinazi zone

Α.Ζορμπαλά εκπρόσωπο της ΚΕΔΔΕ

και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία Καλλιθέας και τους Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες

Μετά το τέλος της συναυλίας ακολούθησε μαχητική πορεία που κατέληξε στη Βουλή αφού έκανε μια ολιγόλεπτη στάση μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ.

Συμμετείχαν στο κοινό πανό η ν.Συν, το Δίκτυο, το Κόκκινο και με δικά τους μπλοκ η ΔΕΑ και η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, το Ξεκίνημα, οι Τούρκοι Πρόσφυγες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η ΚΕΔΔΕ, η Πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία της Καλλιθέας καθώς και πολλοί ανένταχτοι-ες.

Ήταν μια σημαντική κινητοποίηση που έφερε πιο κοντά δυνάμεις από το ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχουν ενωτική προσέγγιση και λογική σε μια μέρα που σημαδεύτηκε από το γκάλοπ της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑLYSIS που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και έδειχνε ότι 30% της κοινωνίας έβλεπε θετικά την περίοδο της χούντας.

Μπορεί το συγκεκριμένο εύρημα να αμφισβητήθηκε πολύ αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Άλλωστε η παρουσία της Χρυσής Αυγής στη βουλή και στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων το πιστοποιεί.

Αυτή τη μέρα διάλεξε το χουντικό σκυλολόι του Ελεύθερου Κόσμου για να κάνει εκδήλωση στο ξενοδοχείο Πρέζιντεντ όπου ήταν καλεσμένη και η γυναίκα του δικτάτορα Δέσποινα.


Το ΚΚΕ έλαμψε για μια ακόμη φορά διά της απουσίας του. Ο νέος γγ του κόμματος επέλεξε να μιλήσει στον ίδιο χώρο στο πάρκο Ελευθερίας αλλά μια μέρα μετά από την υπόλοιπη αριστερά στέλνοντας ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή με την προκάτοχό του, αυτή της σεκταριστικής αδιαλλαξίας.

Ωστόσο η αρχή έγινε. Το αντιφασιστικό κίνημα δυναμώνει και διευρύνεται. Πλέον σε όλες τις περιφέρειες, στους περισσότερους νομούς και τις μεγαλύτερες πόλεις υπάρχουν αντιφασιστικές κινήσεις και επιτροπές.

Πρωτοβουλίες όπως αυτή της Ιθαγένειας για όλα τα παιδιά που έκανε την πετυχημένη εκδήλωση στο Θησείο στις 21 Μάρτη και η σημερινή 1 μήνα μετά στις 21 Απρίλη, δείχνουν ότι η ενωτική δράση της αριστεράς και των κινημάτων είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Και όταν επιτυγχάνεται τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και ελπιδοφόρα.

Θεσσαλονίκη: «Ποτέ ξανά Χούντα. Stop στους νοσταλγούς της δικτατορίας και τη Χρυσή Αυγή. Stop στον κρατικό αυταρχισμό».Πορεία 1.500- 2.000 διαδηλωτών έγινε στη Θεσσαλονίκη. Αντιφασίστες κι αντιφασίστριες με κεντρικό πανό που έγραφε «ποτέ ξανά χούντα- ποτέ ξανά φασισμός», έκαναν συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία που πήγε στην παραλιακή, τον Λευκό Πύργο και κατέληξε στην καμάρα. Είναι σημαντικό για το αντιφασιστικό κίνημα που τη μέρα… γιορτής των χουντικών και των φασιστών, βγαίνει ανοικτά στο κέντρο της πόλης και κάνει πορεία. Επίσης, λόγω των τελευταίων εξελίξεων η πορεία είχε και χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τη δολοφονική ρατσιστική επίθεση που έγινε στη Μανωλάδα.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία:

«Δεν είναι κόμμα η Χρυσή Αυγή/ είναι συμμορία νεοναζί»,
«ούτε στη Σαλονίκη ούτε πουθενά/ τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά»,
«οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι/ έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»,
«δεν φταίν’ οι μετανάστες για την ανεργία/ φταίνε τα μνημόνια κι η εργοδοσία».



Στη συγκέντρωση και στην πορεία συμμετείχαν με μπλοκ η Αντιφασιστική Επιτροπή γειτονιάς Φαλήρου- Αγ. Τριάδος- Ευζώνων, η Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών, η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», η ΟΚΔΕ, η Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η Ανοικτή Πόλη Θεσσαλονίκης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το «Ξεκίνημα», η Good as You(th) κι η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης.

Βόλος 21 Απρίλη - δυνατό όχι στο φασισμό και τους νοσταλγούς της Χούντας


Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αντιφασιστική εκδήλωση στις 21 Απριλίου στο Βόλο. Εκατοντάδες παρακολούθησαν την συζήτηση με θέμα «Το καθεστώς της 21ης Απριλίου και ο αγώνας ενάντια στο καθεστώς των μνημονίων και της τρόικας» με ομιλητή τον Διονύσης Ελευθεράτος και συντονίστρια την Εύα Δημοκωστούλα, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αιτίες της ανόδου της Χρυσής Αυγής αλλά κυρίως στην ανάγκη για ένα μαζικό και ενωτικό αντιφασιστικό κίνημα. Επίσης γίνανε αναφορές στην οικονομική πολιτική αλλά και στα σκάνδαλα της Χούντας. Μετά τη συζήτηση ακολούθησε συναυλία με τοπικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες (μαθητικό γκρουπ “The Law Breakers”, ο Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, το Μουσικό Σχήμα συντρόφων της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας). Ο καιρός ήταν σύμμαχος της εκδήλωσης καθώς χιλιάδες Βολιώτες ήταν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην παραλία για τη γνωστή βόλτα και αυτό βοήθησε στο μαζικό μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού αλλά και στο να περάσει το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «Ποτέ Ξανά Χούντα και Φασισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου