Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Επίσκεψη στις αποθήκες υλικού προσφύγων του Κιλκίς και στο καταυλισμό του Χέρσου απο την Αντιφασιστική Επιτροπή ΤούμπαςΤου Πάνου Γιακουμίδη, μέλους της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας


Το Σάββατο 2 Απριλίου και τη Κυριακή 10 Απριλίου, μέλη της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας επισκέφτηκαν αποθήκες υλικού προσφύγων στο Κιλκίς και το καταυλισμό που βρίσκεται στο χωριό Χέρσο.

Μεγάλο το κύμα αλληλεγγύης το προηγούμενο διάστημα

Αυτό που διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά στις αποθήκες υλικού στο Κιλκίς είναι το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έδειξε η ελληνική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε δύσκολες ώρες στην Ελλάδα με ένα αβέβαιο μέλλον, ειδικά μετά τη συμφωνία ντροπής της "πολιτισμένης" ΕΕ με τη Τουρκία του Ερντογάν. 


Οι αποθήκες είναι γεμάτες απο αγαθά πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες διαβίωσής τους. Βέβαια τις τελευταίες μέρες υπάρχει ένα κλίμα κούρασης, απογοήτευσης και οικονομικής εξάντλησης του αλληλέγγυου κόσμου αλλά αυτό είναι φυσικό καθώς με τις πρόσφατες εξελίξεις στο προσφυγικό δε υπάρχει κάποια προοπτική για το μέλλον αυτών των ανθρώπων παρά μόνο απελάσεις, φράχτες, κλειστά σύνορα κλπ.

Απουσία κρατικής μέριμνας

Το επίσημο κράτος απουσιάζει φανερά απο αυτή την υπόθεση. Πέρα απο τον Στρατό που έχει αναλάβει την στοιχειώδη σίτιση στο καταυλισμό, όλο το υπόλοιπο κομμάτ ι(ρουχισμός, βρεφικά είδη, βρεφικές τροφές, σαμπουάν, καθαριστικά, είδη υγιεινής, ξηρά τροφή, κλπ) συντελείται απο την αλληλέγγυα κοινωνία είτε μέσω ΜΚΟ (με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σ' αυτές) είτε κυρίως μέσω εθελοντικής δράσης. Η τελευταία κυριολεκτικά έχει υποκαταστήσει έως τώρα το κρατικό μηχανισμό που θα όφειλε να διατελεί αυτή τη δουλειά. 

Με έναν απίστευτο συντονισμό εθελοντές, αλληλέγγυοι κάτοικοι του Κιλκίς, της ευρύτερης εκεί περιοχής και άλλων περιοχών και πόλεων (π.χ Θεσσαλονίκη που είναι σχετικά κοντά) συλλέγουν, καταγράφουν, διαλέγουν και διανέμουν τα υλικά στο καταυλισμό του Χέρσου. 

Πρόκειται για μία οργανωτικότητα που θα ζήλευαν πολλοί κρατικοί οργανικοί τομείς. Βέβαια όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια που γίνεται από τους αλληλέγγυους πολίτες έχει όρια και δε μπορεί αντικειμενικά (λόγω κυρίως των οικονομικών αντοχών της ελληνικής κοινωνίας) να υποκαταστήσει μια σχεδιασμένη και αναγκαία μεταναστευτική πολιτική απο μεριάς της κυβέρνησης που θα περιελάμβανε επαρκή κονδύλια για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. 

Αλλά με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάτι τέτοιο μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός αφού η ατζέντα της κυβέρνησης (σε συνεργασία με την ΕΕ και την Τουρκία) περιλαμβάνει απελάσεις, επαναπροωθήσεις, καταστολή των δικαιωμάτων των μεταναστών, φράχτες κλπ. Στη «καλύτερη» περίπτωση υπάρχουν τα hotspots, οι καταυλισμοί όπως στο Χέρσο όπου επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης και πολλές φορές δεν υπάρχει ούτε νερό για ατομική καθαριότητα...

Γι' αυτό σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να στηριχτούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην ελληνική επικράτεια με όσες δυνάμεις έχουν μείνει απο τον αλληλέγγυο κόσμο. Η Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας, όπως κι άλλες συλλογικότητες, θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στους ανθρώπους αυτούς και καλεί όσους/ες θέλουν να έρθουν σε επαφή και να συνδιοργανωθούν οι επόμενες δράσεις.

Mail: prot_antinazi_toumpa@yahoo.gr
Blog: antifasistoumpa.blogspot.gr


Τηλ. για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους που το έχουν ανάγκη : 6953009074  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου